Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Kahpe bizans kavgası

2000 yılında vizyona giren 'Kahpe Bizans' filmi, 2.472.162 seyirci tarafından seyredilerek izleyiciden büyük beğeni toplamıştı. Geçtiğimiz aylarda filmin hem senaryosunu yazan, hem de yöneten Gani Müjde, 'Kahpe Bizans 2'nin çekileceğini Twitter'dan duyurdu.
İlk film, Arzu Film ve Özen Film ortaklığında çekilmişti. İkinci filmde ise Gani Müjde, Avşar Film ile anlaştığını açıkladı. Sorun tam olarak burada başladı; ilk filmin yapımcısı Ferdi Eğilmez dava açtı ve 'Kahpe Bizans' ismine tedbir koydurdu.

BU BİR TEDBİR DAVASI
Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 250 bin lira teminat yatırılması şartıyla ihtiyati tedbiri kabul etti. Mahkeme, yapımı duyurulan 'Kahpe Bizans 2' filminin tanıtımlarında ve reklamlarında 'Kahpe Bizans' adının kullanılmasının tedbiren önlenmesini kararlaştırdı.
Bunun üzerine Gani Müjde de Twitter'dan önce filmin kadrosunu açıkladı, sonra da filmin adını davayı kazanırsa kullanacağını söyledi. Gani Müjde'nin açıklamaları şöyleydi:
- Bu bir tedbir davası... Mahkemeyi kazanır ve bana ait olan 'Kahpe Bizans' ismini çatır çatır kullanırım. Ama değer mi?
- Bana 'Kahpe Bizans' ismini kullandırmayarak ne geçecek ellerine anlamadım ki! Beni mağdur edince boyları mı uzayacak? Değer mi?

DEĞER Mİ GANİ MÜJDE?
'Değer mi?' diyor sevgili Gani Müjde. Ben de tam olarak buna dikkat çekmek istiyorum. 25 yıllık dostluğun hatrı hiç mi yok, filmi beraber yapsaydınız ne olurdu? Nedir paylaşılamayan Allah aşkına, değer mi bir film için? Bir kere eser sahibinin, ortağının rızasını alması gerekmez mi?
Neden Gani Müjde ve Ferdi Eğilmez olaylar mahkemeye ya da basına yansımadan oturup konuşmadı ve durumu çözmedi? 'Değer mi?' diye şimdi de ben soruyorum. Değmez!
Yeni bir film yapılacak diye aynı piyasadan iki insanın 'senin eserin, benim eserim' kavgası yapması, 25 yıllık dostluğun hiçe sayılarak başka yapım şirketlerinin devreye girmesi, inat yapar gibi açıklamalar, hiçbir şekilde değmez...
Filmde eski kadrodan tek bir isim bile yok. Mehmet Ali Erbil'in ya da Cem Davran'ın kadroda yer almadığı bir 'Kahpe Bizans' olabilir mi? Ya Sümer Tilmaç ve Nurseli İdiz; onlarsız bir devam filmi neden çekilir hiç anlamış değilim.

ÇEKİLMEDEN 9.8 PUAN

Bu kadar kavga sürerken sinemalar. com'da filmin henüz çekilmeden 9.8 puan aldığını gördüm. Şükrü Avşar yapımcı, Tolga Çevik ise başrol yazılmış. Üstelik 15 yıl aradan sonra gelen ikinci filminde senaryo yine Gani Müjde'ye ait diye bir bilgi de paylaşılmış. 'Yine Gani Müjde'ye ait' gibi bir ibarenin vurgulanmasının sebebi nedir? Evet, senaryoyu kendisi yazdı ama onunla beraber başka isimler de vardı. Onların adı neden geçmiyor hiçbir haberde? Ben size doğrusunu hatırlatayım. İlk filmde senaryoyu Gani Müjde'yle beraber Kemal Kenan Ergen yazmıştı. Herhalde Gani Müjde ikinci filmde senaryoyu tek başına yazma kararı aldı.
Özetle teminat yatırılırsa filmin davası üç yıl sürer. Gani Müjde de bu filminde 'Kahpe Bizans' ismini kullanamaz. Her geçen gün kavga daha da büyür. Eski dosttan düşman olmaz. Umarız barışırlar ve eskisi gibi beraber büyük işler yaparlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA